Sık Sorulan Sorular

a) Marka Nedir?

Marka, bir tesebbüsün mal veya hizmetlerini bir baska tesebbüsün mal veya hizmetlerinden ayirt etmeyi saglamasi kosuluyla, kisi adlari dahil, özellikle sözcükler, sekiller, harfler, sayilar, mallarin biçimi ve ambalajlarinin gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baski yoluyla yayinlanabilen ve çogaltilabilen her türlü isaretlerdir. Marka, mal veya ambalaji ile birlikte tescil ettirilebilir. Bu durumda mal veya ambalajin tescili marka sahibine mal veya ambalaj için inhisari bir hak saglamaz.

SayfaBasi

b) Hizmet Markasi Nedir?

Bir isletmenin hizmetlerini diger isletmelerin hizmetlerinden ayirt etmeye yarayan isarettir.

c) Ortak Marka Nedir?

Ortak marka, üretim veya ticaret veya hizmet isletmelerinden olusan bir grup tarafindan kullanilmak üzere, grubu olusturan isletmelerin mal veya hizmetlerini diger isletmelerin mal veya hizmetlerinden ayirt etmeye yarayan isarettir.

d) Garanti Markasi Nedir?

Garanti markasi, marka sahibinin veya marka sahibine iktisaden bagli olan bir isletmenin mal veya hizmetlerinde kullanilmamak kosuluyla, marka sahibinin kontrolü altinda birçok isletme tarafindan o isletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, cografi menselerini, ve kalitesini garanti etmeye yarayan isarettir.
Hangi Durumlarda Marka Sahibinin, Izni Olmaksizin kullanilan, markasinin kullanilmasini önleme hakki vardir? 
Asagida belirtilen hallerde marka sahibinin, izni alinmadan markasinin kullanilmasinin önlenmesini talep etme yetkisi vardir.

Markanin tescil kapsamina giren ayni mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli markayla ayni olan herhangi bir isaretin kullanilmasi,

Tescilli bir marka ile ayni veya benzer olan ve tescilli markanin kapsadigi mal veya hizmetlerin ayni veya benzeri mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk üzerinde, isaret ile tescilli marka arasinda baglanti oldugu ihtimali de dahil, karistirilma ihtimali olan herhangi bir isaretin kullanilmasi,

Tescilli marka ile ayni veya benzer olan ve tescilli markanin kapsami mal veya hizmetlerle benzer olmayan mal veya hizmetlerde kullanilmasi halinde, tescili istenen isaretin kullanilmasiyla tescilli markanin itibarindan dolayi haksiz avantaj elde edecek veya tescilli markanin ayirt edici karakterine zarar vercek nitelikteki herhangi bir isaretin kullanilmasi.
Marka Tescilinden Dogan Haklarin Kapsami Uyarinca Hangi Faaliyetler Kisitlanabilir? 
Isaretin mal veya ambalaji üzerine konulmasi,

Isareti tasiyan malin piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanmasi, teslim edilebileceginin teklif edilmesi veya o isaret altinda hizmetlerin sunulmasi veya saglanmasi,

Isareti tasiyan malin ithali veya ihraci,

Isaretin tesebbüsün is evraki ve reklamlarda kullanilmasi.
556 sayili Kararname'nin, tescilli markalara sagladigi koruma

a) Markanin tescil kapsamina giren ayni veya benzeri mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli markayi, benzerlerini ve halk üzerinde tescilli marka ile karistirilma ihtimali olan herhangi bir isaretin tescilli markanin itibarindan dolayi haksiz avantaj elde edecek veya tescilli markanin ayirt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir isaretin izinsiz kullanilmasinin önlenmesini isteme,

b) Tescilin hukuki olarak saglayacagi tescilli bir markanin baskasina devir edilebilirligi, miras yolu ile intikal edilebilirligi, kullanma hakkinin lisans konusu olabilirligi, rehin ve teminat olarak gösterilebilirligi gibi haklardir.

Bu tür haklar basvurular için de geçerlidir.

Tescilsiz marka kullananlar, belirtilen bu haklardan yararlanamazlar.
a) Markanin tescil kapsamina giren ayni veya benzeri mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli markayi, benzerini ve halk üzerinde tescilli marka ile karistirilma ihtimali olan herhangi bir isaretin tescilli markanin itibarindan dolayi haksiz avantaj elde edecek veya tescilli markanin ayirt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir isaretin izinsiz olarak mal veya ambalaji üzerine konulmasi isareti tasiyan malin piyasaya sürülmesi veya bu amaçla stoklanmasi, teslim , edilebileceginin teklif edilmesi veya o isaretin altinda hizmetlerin sunulmasi veya saglanmasi, isareti tasiyan malin ithali veya ihraci, isaretin, tesebbüsün is evraki ve reklamlarda kullanilmasi,

b) Izinsiz olarak markanin veya benzerinin taklit edilmesi,

c) Bilndigi veya bilinmesi gerektigi halde markayi tasiyan ürünleri satmak, dagitmak ve ya baska bir sekilde ticaret alanina çikarmak veya bu amaçlar için ithal etmek veya ticari amaçla elde bulundurmak,

d ) Sözlesmeye dayali lisans yoluyla verilmis haklari izinsiz genisletmek veya bu haklari üçüncü kisilere devir etmek ,

e) Yukarida yazili eylemlere katilmak veya yardimci olmak veya bunlari tesvik etmek veya hangi sekil ve kosulda olursa olsun bu eylemlerin yapilmasini kolaylastirmak,

f) Kendisinde bulunan ve baskasi adina tescilli bu markayi veya ayirt edilmeyecek derecede benzerini tasiyan ürünün veya ticaret alanina çikarilan malin nereden alindigini veya nasil saglandigini belirtmekten kaçinmak, marka hakkina tecavüz sayilan hallerdir.

4128 sayili Kanun'un 5. Maddesi ile 556 sayili KHK'ya eklenen 61/A maddesinde belirtildigi üzere;

a)Marka hakki sahibi olarak belirtilmesi gereken kimlik bildirimini gerçege aykiri olarak yapanlar, marka korumasi olan bir esya veya ambalaji üzerinde konulmus, marka korumasi oldugunun belirten isareti yetkisi olmadan kaldiranlar, kendisini haksiz olarak marka basvurusu veya marka hakki sahibi olarak gösterenler hakkinda, bir yildan iki yila kadar hapis cezasina ve üçyüz milyon liradan 600 milyon liraya kadar para cezasina,

b)Hak ve alakasi olmadigini veya tasarruf yetkisi bulunmadigini bilmesi erektigi halde, marka korumasina iliskin mevzuatin devir ve intikal, rehin ve haciz ile ilgili maddelerinde yazili haklardan birini veya bu hakla ilgili lisansi baskasina devreden, veren, rehneden, bu haklar üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunanlar ile korunan bir marka hakkinin sahibi olmadigi veya koruma süresinin bittigi veya marka hakkinin hükümsüzlügü veya marka korumasindan dogan hakkinin sona ermesi durumlarinda; kendisinin veya baskasinin imal ettigi veya satisa çikardigi esyaya veya ambalajlarina veya ticari evrakina veya ilanlarina, hukuken korunan bir marka hakki ile ilgili oldugu kanisini uyandiracak sekilde, isaretler koyan veya bu amaçla yazili ve görsel basindaki ilan ve reklamlarda, bu tarzda yazi, isaret veya ifadeleri kullananlar hakkinda, iki yildan üç yila kadar hapis cezasina ve altiyüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasina,

c)Kararnamenin 61 inci maddesinde yazili fiillerden birini isleyenler hakkinda, iki yildan dört yila kadar hapis cezasina ve altiyüz milyon liradan bir milyar liraya kadar para cezasina, ayrica isyerlerinin bir yildan az olmamak üzere kapatilmasina ve ayni süre ticaretten men edilmelerine hükmolunur.

d)Yukarida yazili suçlar, hizmetlerini yaptiklari sirada bir isletmenin çalisanlari tarafindan dogrudan dogruya veya emir üzerine islenmisse çalisanlar ve suçun islenmesine mani olmayan isletme sahibi, müdür veya temsilcisi ve hangi ünvan ve sifatla olursa olsun isletmeyi fiilen yöneten kisi de cezalandirilir. Bir tüzel kisinin isleri yürütülürken bu maddede sayilan suçlardan biri islenirse, tüzel kisi, masraflar ve para cezasindan müteselsilen sorumlu olur.

e)Fiile istirak edenler hakkinda olayin mahiyetine göre Türk Ceza Kanununun 64,65,66 ve 67 nci maddeleri hükümleri uygulanir. Bu maddede sayilan suçlardan dolayi kovusturma sikayete baglidir.

f)Marka korumasindan dogan haklari tecavüze ugrayanlar, Enstitü 5590 veya 507 sayili kanunlara tabi kuruluslar ve Tüketici Dernekleri de sikayet hakkina sahiptir. Sikayetin fiil ve failden haberdar olma tarihinden itibaren iki yil içinde yapilmasi gerekir. Bu kapsamdaki suçlarla ilgili sikayetler acele islerden sayilir.
Türkiye'de marka korumasinda; Türkiye Cumhuriyeti sinirlari içinde ikametgahi olan veya sinai veya ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kisilerce veya Paris Sözlesmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kurulus Anlasmasi'na taraf devlet vatandasi olarak basvuru hakkina sahip kisiler yararlanir.

Yukaridaki paragraf kapsamina girmemekle beraber, Türkiye Cumhuriyeti uyrugundaki kisilere kanunen veya fiilen marka korumasi taninmis yabanci devletlerin gerçek veya tüzel kisileri de karsiliklilik ilkesi uyarinca 'Türkiye'de marka korumasindan ayni sekilde yararlanir.
Bir ülkenin; kendi vatandaslarina diger ülkede belirli konularda hak taninmasi halinde; buna karsilik olmak üzere, anilan diger ülkenin vatandaslarina benzer haklari tanimasi veya ulusal muamele ilkesini uygulamasi karsiliklilik ilkesi olarak tanimlanmaktadir. Bu ilke hukuken veya fiilen (de facto) uygulanabilir. Karsiliklilik iki ülke arasindaki ikili anlasma ile hukuken saglanabilecegi gibi, bir hukuki metin olmamakla birlikte fiili uygulama ile de tesis edilmis olabilir.
Tescilli bir markanin, tescil tarihinden itibaren bes yil içinde, hakli bir neden olmadan kullanilmamasi veya bu kullanima bes yillik bir süre için kesintisiz ara verilmesi halinde, marka iptal edilir. Bu gibi durumlarda iptal yetkisi yetkili mahkemelere aittir.
a)Tescilli markanin ayirt edici karakterini degistirmeden markanin farkli unsurlarla kullanilmasi,

b) Markanin yalniz ihracat amaciyla mal yada ambalajlarinda kullanilmasi,

c) Markanin marka sahibinin izni ile kullanilmasi,

d) Markayi tasiyan malin ithalati,

markayi kullanma sayilan durumlardir.
Marka devri; markanin tescil edildigi mal veya hizmetlerin tamami veya bir kismi üçüncü sahislara devredilmesidir.

Mahkeme kararinin sonucu olan devir hariç markanin devri yazili olarak yapilir ve devir sözlesmesi taraflarca imzalanir. Markalar siciline kaydedilmeyen devir, üçüncü kisilere karsi marka hakki olarak ileri sürülemez.

Bir isletmenin aktif ve pasifleri ile birlikte devri, aksi kararlastirilmamissa, isletmeye ait markalarin da devrini kapsar. Bu hüküm, isletmenin devrine, sözlesmeden dogan yükümlülük halinde uygulanir.

Marka devrinin sicile islenmesi için, markanin tescil edildigi mal veya hizmetlerin cografi kaynagi kalitesi veya markanin kendisi ile ilgili olarak halki yanilgiya düsürebilecek nitelikte ise, yeni marka sahibi halki yanilgiya düsürmeyecek sekilde mal veya hizmetlerde marka tescilinin sinirli bir hale getirilmesini kabul etmesi gerekir.

Ayrica tescilli bir markanin devri sirasinda, devredenin, ayni veya ayirt edilemeyecek derecede benzer olan ve benzer mal veya hizmetler için tescilli baska markalari bulunuyorsa, bu markalarinin da devredilmesi gerekir. Aksi halde devir islemi Enstitü tarafindan yapilmaz.
Tescilli bir markanin kullanim hakki (lisans) tescil edildigi mal veya hizmetlerin bir kismi veya tamami lisans yoluyla üçüncü kisilere verilebilir.

Lisans inhisari lisans veya inhisari olmayan lisans seklinde verilebilir. Inhisari lisans söz konusu oldugu zaman, lisans veren baskasina lisans veremez ve hakkini açikça sakli tutmadikça kendisi de markayi kullanamaz. Lisans sözlesmesinde aksi kararlastirilmamissa inhisari lisansa sahip olan kisi, üçüncü kisiler tarafindan marka sahibinin markadan dogan haklarina tecavüz edilmesi durumunda, marka sahibinin yasalar uyarinca açabilecegi davalari kendi adina açabilir. Inhisari olmayan lisans sahiplerinin dava açma hakki yoktur.

Aksi sözlesmede kararlastirilmamissa lisans sahipleri, lisanstan dogan haklarini üçüncü kisilere devredemez veya alt lisans veremez. Lisans hakki alan kisi, markanin koruma süresinde markanin kullanilmasina iliskin hertürlü tasarrufta bulunabilir.

Marka sahibi, talimatlariyla uygunluk içinde, lisans alan tarafindan üretilen malin veya sunulan hizmetlerin kalitesini garanti edecek önlemleri alir.

Sözlesme sartlarinin lisans alan tarafindan ihlali halinde, tescilli bir markadan dogan haklar, lisans alana karsi, dava yoluyla ileri sürülebilir.

Lisans markalar siciline kayit edilmedigi sürece, iyi niyetli üçüncü kisilere karsi ileri sürülemez.
Marka sahibinin tescil sonrasi unvanini, sirket neviini (çesidini) ve adresini degistirmis olmasi durumudur. Bu degisikliklerin markalar siciline islenmesi gerekir.

Söz konusu degisiklikler ya marka sahibinin talebi üzerine yapilir, ya da marka sahibinin yeni bir marka basvurusu sirasinda tesbit edildiginde, markalar sicilinde adina kayitli bulunan markalarinin ve basvurularinin tamami üzerinde bu degisikliklerin yapilmasi Enstitü tarafindan istenir ve yapilir. Bu tür degisiklikler marka tescil basvurularina da uygulanabilir.
Tescilli markanin koruma süresi basvuru tarihinden itibaren on yildir. Bu süre onar yillik dönemler halinde sonsuz sayida yenilenebilir.

Koruma süresi sona eren marka, sahibinin veya onun yetkili kildigi vekilin talebi halinde yenilenir. Yenileme talebinin yapilmasi koruma süresinin sona erdigi ayin son gününden önceki alti ay içinde gerçeklestirilir. Bu sürenin kaçirilmasi durumunda, yenileme talebi, ek ücret ödenmesi kosuluyla, koruma süresinin sona erdigi ayin son gününden itibaren alti aylik süre uzatimi içinde de yapilabilir.

Yenileme süresi mevcut tescilin sona erdigi gün baslar. Yenileme sicile kayit edilir ve yayinlanir. Koruma süresinin bitiminden itibaren alti aylik süre içerisinde yenilenmeyen markalar hükümsüz sayilir.
Iki nedenle marka hakki sona erer:

Markanin süresi içinde yenilenmemesi, Marka sahibinin marka hakkindan vazgeçmesi.
Marka sahibi, yazili olarak Enstitüye bildirmek üzere, markanin kullanilacagi mallarin veya hizmetlerin tamamindan ya da bir kismindan vazgeçebilir. Vazgeçme marka siciline kayit tarihi itibariyle hüküm dogurur.

Marka siciline kayit edilmis haklarin ve lisans sahiplerinin izni olmadikça marka üzerinde, bir üçüncü kisi tarafindan hak sahipligi iddia edilmekte ise, onun izni olmadikça da marka hakkindan vazgeçilemez.
Marka sahibinin ugradigi zarar, sadece fiili kaybin degerini degil, ayrica marka hakkina tecavüz dolayisiyla yoksun kalinan kazanci da kapsar.

Yoksun kalinan kazanç, zarar gören marka sahibinin seçimine bagli olarak, asagidaki degerlendirme usullerinden birine göre hesap edilir.

a)Marka hakkina tecavüz edenin rekabeti olmasaydi, marka sahibinin markanin kullanilmasi ile elde edebilecegi muhtemel gelire göre,

b) Marka hakkina tecavüz edenin, markayi kullanmak yoluyla elde ettigi kazanca göre,

c) Marka hakkina tecavüz edenin, markayi bir lisans anlasmasi ile hukuka uygun sekilde kullanmis olmasi halinde ödenmesi gereken lisans bedeline göre.

Yoksun kalinan kazancin hesaplanmasinda özellikle markanin ekonomik önemi, marka hakkina tecavüz edildigi anda geçerlilik süresi ve tecavüz sirasinda markaya iliskin lisanslarin sayisi ve çesidi gibi etkenler gözönünde tutulur.

Marka üzerinde tasarruf yetkisi olan kisi, yoksun kalinan kazancin hesaplanmasinda belirtilen degerlendirme usullerinden birini seçmisse; mahkeme, ürünün satisinda markanin ekonomik bakimdan önemli bir katkisinin bulundugu kanaatina vardigi takdirde, kazancin hesaplanmasinda makul bir payin daha eklenmesine karar verir.

Markanin ilgili ürüne ekonomik bakimdan önemli bir katkisinin oldugunun kabul edilebilmesi için, ilgili ürüne olan talebin olusmasinda markanin belirleyici etken oldugunun anlasilmis olmasi gerekir.
Marka sahibinin izni olmaksizin, marka taklit edilerek üretilen ürünü üreten, satan, dagitan veya baska bir sekilde ticaret alanina çikaran veya bu amaçlar için ithal eden veya ticari amaçla elde bulunduran kisi, hukuka aykiriligi gidermek ve sebep oldugu zarari tazmin etmekle yükümlüdür.

Taklit markayi herhangi bir sekilde kullanmakta olan kisi, marka sahibinin markanin varligindan ve tecavüzden kendisini haberdar etmesi ve tecavüzü durdurmasini talep etmesi halinde veya kullanmanin kusurlu bir davranis teskil etmesi halinde, sebep oldugu zarari tazmin etmekle yükümlüdür.
556 sayili KHK'nin 68 inci maddesi 'Markanin Itibari' basligi altinda "Marka hakkina tecavüz eden tarafindan markanin kötü veya uygun olmayan bir sekilde kullanilmasi sonucunda, markanin itibari zarara ugrarsa, marka sahibi, bu nedenle, ayrica tazminat isteyebilir. " hükmü ile marka sahibinin tazminat isteyebilecegini hüküm altina almistir.
Türkiye disindaki bir ülkede marka tescil ettirmek için, öncelikle marka tescili yapilacak ülkenin Paris Sözlesmesi yahut Dünya Ticaret Örgütü Kurulus Anlasmasi'na üye olmasi, bu anlasmalari kabul etmemis olmakla birlikte karsiliklilik ilkesi uyarinca Türkiye Cumhuriyeti uyrugundaki kisileri kanunen veya fiilen marka korumasi taninmis veya tanidigini yazili olarak bildirnis olmasi gerekir.

Marka, tescil edildigi ülkeye münhasirdir. Bir marka, tescil ettirilecegi ülkenin kanun ve kurallarina uygun olarak tescil ettirilebilir.
Patent basvurusu veya patent baskasina devir edilebilir. Devir isleminin patent siciline kayit edilebilmesi için asagida sayilanlarla basvuruda bulunulmalidir.

a. Dilekçe,

b. Devreden ve devralan tarafindan imzalanmis ve imzalari onaylanmis devir belgesi,

c. Patent belgesi asli veya belge asli sunulamiyorsa onayli patent belgesi düzenlenmesine iliskin talep,

d. Ücret listesinde belirtilen ücretin ödendigini gösterir belge,

e. Vekaletname
Bir isletmeye ait mal veya hizmetleri diger isletmelerinkinden ayirt edici özelligi bulunmayan, çizimle görüntülenemeyen veya benzer biçimde ifade edilemeyen, baski yoluyla yayinlanamayan isaretler,

Ayni veya ayni türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmis veya daha önce tescil için basvurusu yapilmis bir marka ile ayni veya ayirt edilemeyecek kadar ayni olan markalar,

Ticaret alaninda cins, çesit, vasif, kalite, miktar, amaç, deger, cografi kaynak belirten veya mallarin üretildigi, hizmetlerin yapildigi zamani gösteren veya mallarin ve hizmetlerin diger karakteristik özelliklerini belirten isaret ve adlandirmalari tek basina içeren markalar,

Malin özgün dogal yapisindan ortaya çikan seklini veya bir teknik sonucu elde etmek için zorunlu olan, kendine malin seklini veya mala asli degerini veren sekli içeren isaretler,

Mal veya hizmetin niteligi, kalitesi veya üretim yeri, cografi kaynagi gibi konularda halki yaniltacak markalar,

Yetkili makamlardan kullanmak için izin alinmamais ve dolayisiyla Paris Sözlesmesi'nin 2 inci mükerrer 6 inci maddesine göre reddedilecek markalar,

Paris Sözlesmesi'nin 2 inci mükerrer 6 inci maddesi kapsami disinda kalan ancak kamuyu ilglendiren, tarihi, kültürel degerler bakimindan halka mal olmus ve ilgli mercilerin tescil izni vermedigi diger armalar, amblemler veya nisanlari içeren markalar,

Sahibi tarafindan izin verilmeyen Paris Sözlesmesi'nin 1 inci mükerrer 6 inci maddesine göre taninmis markalar,

Dini degerleri ve sembolleri içeren markalar,

Kamu düzenine ve genel ahlaka aykiri markalar, redde neden olabilecek isaretler ve markalardir,
Bir marka, tescil tarihinden önce kullanilmis ve tescile konu mallar veya hizmetlerle ilgili olarak bu kullanim sonucu ayirt edici bir nitelik kazanmis ise 7. maddenin b,c ve d bentlerine göre tescili reddedilemez.
Rüçhan, önceden dogan hak nedeniyle siralamada öne geçme hakkidir. Önceden dogan hak, bir baska ülkede tescil basvurusu, tescil, sergileme gibi yollarla elde edilir.

Marka tescil basvurularinda iki yolla rüçhan hakki elde edilmektedir.

1- Uluslararasi sözlesmelere dayanan marka tescil basvurularindan dogan rüçhan hakki: Türkiye'de rüçhan hakkindan yararlanabilmek için Paris Sözlesmesi'ne üye ülkelerden birinde, bir markanin tescili için usulüne uygun olarak yapilan basvuru tarihinden itibaren alti ay içinde ayni markayi Türkiye'de tescil ettirmek için yapacaklari basvuruda rüçhan (öncelik) hakkindan yararlanabilirler.

2- Marka tescil ettirilebilecek ülkelerdeki ulusal veya uluslararasi düzeyde resmi olarak açilan sergilerde mal veya hizmetlerini sergileyenler, sergideki gösterim tarihinden itibaren alti ay içinde Türkiye'de marka tescil ettirmek için basvuru yaptiklarinda rüçhan hakkindan yararlanabilirler.

Rüçhan hakkindan yararlanmak isteyenler, uluslararasi sözlesmelere dayanan basvurudan veya sergilerdeki gösterim hakindan dogan rüçhan hakkini kullanma konusunda durumlarini resmi olarak belgelendirmelidirler.

Basvuru tarihi itibariyle hüküm ifade eden marka rüçhanli basvurunun degerlendirmedeki önceligi rüçhan tarihinde baslar.
Marka tescil basvurusu usulüne uygun olarak yapilan ve tescil edilmesini engelleyen herhangi bir neden olmayan marka tescil basvurularinin üçüncü kisilerin görüs ve degerlendirmesine açik olmak üzere Resmi Marka Bülteni'nde ilan edilmesidir. Bir marka tescil basvurusunun, tescil edileceginin resmi olarak kesinlesmesi için Resmi Marka Bülteninde yayinlanarak üç ay ilanda kalmasi ve bu süre içinde üçüncü kisiler tarafindan tescil basvurusuna herhangi bir itiraz gelmemis olmasi gerekmektedir. Tescil basvurusuna basvurunun reddi ile sonuçlanacak bir itirazin gelmemis olmasi gerekmektedir.
Markanin sagladigi haklar üçüncü kisilere karsi tescilli yayin tarihi itibariyle hüküm ifade eder. Markanin tescili için yapilacak basvurunun yayinlanmasindan sonra dogabilecek durumlarla ilgili olarak tazminat basvurunun yayini ile dogan haklar, tescilin yayini ile birlikte tescilli markadan dogan haklarin kapsami içinde degerlendirilir. Mahkeme öne sürülen iddialarin geçerliligine iliskin olarak tescilin yayinlanmasindan önce karar veremez.
Tescille dogan haklarin kapsaminda istisna, dürüstçe ve ticari veya sanayi konulariyla ilgili olarak kullanilmalari kosuluyla üçüncü kisilerin, ad ve adresini, mal veya hizmetlerle ilgili cins, kalite, miktar, kullanim amaci, deger, cografi kaynak, üretim veya sunulus zamani veya diger niteliklere iliskin açiklamalari kullanmalari marka sahibi tarafindan engellenemez.
Tescilli bir markanin tescil kapsamindaki mal üzerine konularak, marka sahibi tarafindan veya onun izniyle Türkiye'de ilk kez piyasaya sunulmasindan sonra piyasaya sürülen bu mallarla ilgili fiiller marka tescilinden dogan hakkin kapsami disinda kalir.

Marka sahibinin yukaridaki Paragraf kapsamina girmesine ragmen, malin piyasaya sunulmasindan sonra üçüncü kisiler tarafindan degistirilerek veya kötülestirilerek ticari amaçli kullanmalarini önleme yetkisi vardir.
Yetkili mahkeme tarafindan karar verilebilecek hükümsüzlük halleri sunlardir:

556 sayili KHK'nin 7. maddesinde sayilan haller. Ancak 7. maddenin (i) bendinde belirtilen taninmis markalarla ilgili davanin tescil tarihinden itibaren bes yil içinde açilmasi gerekir. Markanin tescilinde kötü niyet varsa iptal davasi süreye bagli degildir.

Kararnamenin 8. maddesinde sayilan haller. Ancak 8. maddenin son fikrasi çerçevesinde açilan davada önceki hak sahibi koruma süresinin bitiminden itibaren iki yil içerisinde markasini kullanmamissa bu bir hükümsüzlük nedeni sayilmaz.

Kararnamenin l4.maddesinde belirtilen kullanima aykirilik. Ancak bes yilin dolmasi ile davanin açildigi tarih arasinda ciddi biçimde kullanma hükümsüzlük nedeni sayilmaz. Dava açilacagi düsünülerek kullanma gerçeklesmis ise, mahkeme davanin açilmasindan önceki üç ay içerisinde gerçeklesen kullanniayi dikkate almaz.

Marka sahibinin davranislari nedeniyle marka mal ve hizmetler için yaygin bir ad haline gelmesi,

Hak sahibi veya yetkili kildigi kisi tarafindan kullanim sonucunda tescil edildigi mal veya hizmetlerin niteligi, kalitesi, üretim yeri ve cografi kaynagi konusunda halkta yanlis anlama ihtimalinin var olmasi,

Ortak ya da garanti markalarinin teknik yönetmeligine aykin kullanimi.

Hükümsüzlük nedenleri markanin tescil edildigi mal veya hizmetlerin bazilarina iliskin bulunuyorsa, yalniz o mal veya hizmet ile ilgili olarak kismi hükümsüzlüge karar verilebilir.

Markanin hükümsüzlügünü, zarar gören kisiler, Cumhuriyet Savcilari ve ilgili resmi makamlar ilgili mahkemeden isteyebilir.
Markanin hükümsüzlügüne karar verilmesi halinde karanin sonuçlari geçmise etkilidir. Ancak marka sahibinin kötü niyetli olarak hareket etmesinden kaynaklanan, zararin giderilmesine iliskin tazminat talepleri sakli kalmak üzere hükümsüzlügün geriye dönük etkisi su durumlari etkilemez:

Markanin hükümsüz sayilmasindan önce, bir markaya tecavüz sebebiyle verilen hukuken kesinlesmis ve uygulanmis kararlar.

Markanin hükümsüzlügüne karar verilmeden önce, yapilmis ve uygulanmis sözlesmeler. Ancak hal ve sartlara göre, hakli sebeplerde hakkaniyet düsüncesi ile sözlesme uyarinca ödenmis bedelin kismen veya tamamen iadesi mümkündür.

Bir markanin hükümsüzlügüne iliskin karar herkese karsi hüküm dogurur
Enstitü nezdinde marka konularinda islem yetkisi olanlar;

a) Gerçek veya tüzel kisiler. Tüzel kisiler yetkili organlari tarafindan tayin edilen kisi veya kisilerce temsil edilir

b) Marka vekilleri. Ikametgahi yurtdisinda bulunanlar –Madrid Protokolü vasitasiyla basvuruda bulunanlar hariç– ancak marka vekilleri araciligiyla temsil edilirler.
Marka sahibinin ticari vekil veya temsilcisi adina marka sahibinin izni alinmadan marka tescili yapilmasi halinde; marka sahibi kullanim için yetki vermemisse ve ticari vekil veya temsilcinin hakli bir gerekçesi yoksa, marka sahibinin markasinin kullanilmasina itiraz etme hakki ve sözkonusu tescilin kendi lehine devredilmesini isteme yetkisi vardir.
Hayir. Avrupa'da tescilli veya kullanilan her markanin Türkiye'de de korunabilmesi için kesinlikle Türkiye'de de tescil edilmesi gerekir.
Madrid Protokolü 01.01.1999 tarihi itibariyla ülkemizde uygulanmaya baslamistir. Madrid Sistemi ile –protokole taraf ülkelerde olmak kaydiyla- tek bir dil kullanarak tek bir basvuru ile markalarin uluslar arasi tescilinin yanisira yenileme, devir, unvan ve adres degisiklikleri, esya sinirlamalari gibi degisikliklerin tek bir basit islemle uluslararasi Sicile kaydedilmesi amaçlanmistir.
Uluslararasi basvuru; Madrid Protokolü’ne taraf olan bir ülkede gerçek ve etkin sinai veya ticari bir kurulusu olan veya o ülkede yerlesik olan veya o ülkenin tabiyetinde olan bir gerçek veya tüzel kisi tarafindan yapilabilir. Uluslararasi tescilin saglanabilmesi için öncelikle ilgili mense ofiste tescilli bir markanin veya basvurunun bulunmasi zorunludur ve bu tescilde veya basvuruda esya listesinin genisletilmesi mümkün degildir.
Uluslararasi tescilli marka; mense ofiste basvuru halinde bulunan veya tescil edilen esas markaya uluslararasi tescil tarihinden itibaren bes yil bagimli kalir. Eger bu süre içinde mense ofisçe tescil edilen marka (yani esas tescil) mahkeme karari ile veya marka sahibi tarafindan iptal edilirse uluslararasi tescil de iptal edilir. Uluslararasi tescilin mense ofise yapilan bir basvuruya dayandigi durumda ise; basvuru bes yillik süre içinde reddedilir, geri çekilir yada basvurudan kaynaklanan tescil bu süre içerisinde hükümsüz kalir ise uluslararasi tescil de iptal edilir. Uluslararasi tescil tarihinden itibaren bes yillik sürenin bitiminden sonra uluslararasi tescil, esas basvurudan veya esas tescilden bagimsiz hale gelir.
Uluslararasi marka tescilinin de koruma süresi on yildir. Uluslararasi Büro, marka sahibine veya vekilin uluslararasi koruma süresinin bitiminden önceki alti ay içinde bir hatirlatma yaparak sürenin bitmekte oludgunu bildirir.
Bilgisayar veya daktilo ile eksiksiz ve dogru olarak doldurulmus basvuru formu (eksiksiz olarak doldurulmus “Ücret Hesaplama Sayfasi” ile birlikte; uluslararasi marka tescil basvurusu islem ücretinin yatirildigini gösterir banka dekont asli; basvuru sahibinin ticaretle, imalatla ugrastigini gösterir belge asli veya sureti.